Vstup do schengenského priestoru obci Tatranská Javorina veľmi pomohol

17.12.2012 Kežmarok

Tatranská Javorina 17. decembra (TASR) – Vstup Slovenska do schengenského priestoru v roku 2007 obci Tatranská Javorina pod Belianskymi Tatrami veľmi pomohol. TASR to potvrdil jej starosta Dušan Lacko.

"Jednoznačne otvorenie hranice nám pomohlo. My sme mali dve colnice, jedna bola na Vojtasovej Poľane, druhá na Lysej Poľane a patria pod nás už aj Podspády. Premávka sa u nás podstatne uvoľnila," konštatoval.

Teraz turisti najviac využívajú hraničný priechod na Vojtasovej Poľane a Podspádoch. Najsilnejšia premávka je cez obec vždy vo štvrtok a v sobotu, kedy sú v susednom poľskom meste Nový Targ tradičné trhy. Pred vstupom do Schengenu tu počas týchto dní boli podľa starostu aj štvorkilometrové kolóny, kým colníci vybavili všetky autá. Počas týchto dní tu totiž prechádzajú tisícky áut.

"Premávka v samotnej Tatranskej Javorine je menšia, ako bola. Celý vstup do Schengenu berieme veľmi pozitívne po všetkých stránkach. Ľudia môžu na trhy chodiť bez problémov, žiadne státie, žiadne kontroly," zhodnotil Lacko. Vstup do schengenského priestoru teda obci pomohol, avšak prechod na euro spôsobil, že ubudlo turistov i obchodníkov v pohraničí. "Je to tu ako vymreté. Bolo tu veľa Poliakov, teraz turisti prídu, ale ubytovaní sú na poľskej strane, kde sa aj stravujú," dodal.

Podľa neho v Tatranskej Javorine hrozí, že sa miestne obchody celkom zatvoria, pretože sú v mínuse a nemajú tržby. Jedným z dôvodov je, že Slováci chodia nakupovať do Poľska, kde sú potraviny lacnejšie. "Na druhej strane, Poliaci niekedy chodili k nám nakupovať najmä alkohol, pivo a pod. Tu, u nás v Javorine, sa zamestnávalo v obchodoch veľké množstvo ľudí, boli obrovské tržby. Keď sme prešli na euro, Poliaci prestali u nás nakupovať, neoplatí sa im to," zhodnotil Lacko.

V obci Tatranská Javorina momentálne žije 213 ľudí a patria pod ňu aj časti Vojtasová Poľana, kde sú momentálne už len dve budovy, Lysá Poľana a Podspády, kde je hraničný priechod do Jurgowa. Obec leží na severnom úpätí Belianskych Tatier vo výške 1000 metrov nad morom. Od Ždiaru je Tatranská Javorina vzdialená 11 kilometrov a od hraničného priechodu do Poľska na Lysej Poľane 2,5 kilometra.
 

Vyberte región